Projekt 1860

Projekt 1860

I Projekt 1860 vill vi på förmedla kraften i en vision. 

Det gör vi genom att berätta historier, bjuda på virtuella upplevelser och initiera arbeten som utgår från om de galna och storslagna projekt som pågick i Näsviken runt året 1860. 

Vår vision är att Näsviken ska bli en plats och ett nav för analoga och digitala berättelser och upplevelser i Hälsingland. 

Med Projekt 1860 vill vi samtidigt inspirera barn och unga att skapa egna visioner om det samhälle och den värld de vill leva i.  

Kunde Dom så kan Vi. 

Kan Vi så kan Ni! 

Den ideella föreningen Projekt 1860 är nu bildad. Vi en enkel ceremoni vid Hamre Strömmar 30 maj 2023 beslutade Anki Thorell, Roger Frank och Jan-Åke Malmqvist att bilda föreningen. 

Så fort vi registrerat föreningen och skaffat bankkonto återkommer vi med mer information.

Fr.v. Jan-Åke Malmqvist, Anki Thorell och Roger Frank.

Ändamål / Syfte

Projekt 1860, som är en politiskt och religiöst neutral förening, har till uppgift att berätta och skapa berättelser i många tekniker och format om tiden och platsen omkring år 1860 och i och runt Hamre Strömmar, Näsviken, i Hudiksvalls kommun.

Säte

Projekt 1860 har sitt säte i Näsviken, Hudiksvalls kommun, Gävleborgs län.

Medlemmar

Medlemskap i Projekt 1860 står öppet för privatpersoner som delar vår syn på ändamål och syfte enligt ovan i dessa stadgar.

Personer med rasistiska, diskriminerande och/eller kränkande åsikter kan ej få medlemskap.


Bakgrund.

I samband med att vi hanterade varumärket för BID Näsviken tog vi ett inriktningsbeslut att satsa på ett stort och långsiktigt teaterprojekt om Tamms kanal och därmed hela järnbruksepoken. Lite kort om BID Näsviken. BID står för business improvement district.


BID Näsviken. (  http://framtid.nasviken.se/ )

- 25 partners

- vi är inne på andra året nu

- musikcafé på bygdegården en gång per månad

- att vi samarbetar nu med Dellenbanans Vänner när det gäller röjning centrala

spårområdet och reparation av järnvägsbron till Hillen

-  och har på gång en kanotled från Hallboviken till Iggesund

-  har klart en satsning för ungdomar vid Inganbadet i samverkan mellan Hudiksvalls kommun Tekniska, Björn Lundén AB och Erik Marsch AB

- har på gång en inventering av behovet att renovera de tre broarna vid Hamre Strömmar. Vi vet att de ägs av kommunen och Holmen. Det börjar bli farligt att gå på dessa. Och det är många som vandrar över dessa!

- Vi inleder nu ett arbete på en lokal utvecklingsplan inklusive en besöksnäringsstrategi. Teaterprojektet blir en del. 


Mer samarbete!

Vi ser ökade möjligheter till samarbete genom teaterprojektet med Hudiksvall, Iggesundsområdet och Dellenbygden eftersom dessa orter ingår i dramatiken kring 1860 och järnbruksepoken. Vi har även flottningen osv vi vill berätta om.

Vi samarbetar redan med Studieförbundet Vuxenskolan.

Forsa Folkhögskola har meddelat att de vill vara med på något sätt.

Vi har träffat Stiftelsen Bruksminnen i ett positivt möte.


Hur ska vi då jobba i teaterprojektet?

Vi har nu ett samarbetsavtal med Näsvikens Bygdegård. Vi vill att det blir vår huvudscen och vi ska hjälpa dem att skapa en teaterlokal av högsta kvalité med modernaste teknik. (360-graders projicering och 360-graders ljudbild exempelvis.)

Lokalen ska fortsatt vara flexibel för dagens verksamhet med danser, bingo osv. Framöver ska man förutom teater kunna visa bio med flerkanalsljud, hyra ut till företagsevent, skolor ska kunna dels uppleva levande teater men även olika typer av multimediaupplevelser.
Sommartid kommer vi även att spela utomhus t.ex. i stora parken vid herrgår´n i Näsviken. Eller i våra järnbruk?


Modern teknik.
Region Gävleborgs skrivning om crossmedia passar bra in på det sätt vi vill jobba.
"Kultur Gävleborgs unika verksamhetsutveckling inom crossmedia utvecklar kompetenser, metoder och samordning i länet. Genom utvecklingsstöd bidrar verksamheten till att höja kunskapsnivån om digitaliseringens möjligheter, crossmedia, transmedia och deltagarkultur. Metodutveckling handlar ofta om att driva pilotprojekt för barn och unga med inkludering och mångfald som mål.

Verksamhetsutveckling inom crossmedia samverkar främst med kulturaktörer med varaktigt regionalt uppdrag och kommunala verksamheter för att föra in crossmediaperspektivet i deras ordinarie verksamheter. Det handlar om deltagande, tillgängliggörande, inkludering och demokratisering genom exempelvis spelutveckling, gestaltande eller olika former av digitalisering.

Från och med 2021 utforskar verksamhetsutveckling inom crossmedia spelkultur regionalt och interregionalt.

Kultur Gävleborg arbetar under kulturplaneperiod 2023-2026 inom crossmedia särskilt för att:

* Immersiv teknik är ett samlingsbegrepp för teknik som skapar en berättelse genom att bygga en omslutande miljö, såsom Virtual Reality (VR, virtuell verklighet), Augmented Reality (AR, förstärkt verklighet) och Mixed Realities (MR eller XR, blandade verkligheter).  "  Läs mer!

Vi vill bli ett sådant utvecklingsprojekt i samverkan med regionen!

 
Bygga upp miljöer digitalt och använda dessa på olika sätt. Vi börjar bygga upp hela miljön vid Hamre Strömmar digitalt med början hur det såg ut kring 1860. Vi har börjar på en terrängkarta från ett punktmoln från Lantmäteriet för att få den så verklighetstrogen som möjligt. Så ska alla viktiga byggnader återskapas på ett sådant sätt så man der hur de fungerade. Även slussarna ska byggas digitalt på ett sätt som visar hur de fungerade.


Berätta på många sätt!
Vi kan låta karaktärer från dåtiden berätta: Tamm om sitt uppdrag, Regnader hur han började handla med virke, hur någon köpman i Hudiksvall reagerade på kanalplanerna, en arbetare på Forsa Ångsåg om arbetet, hur han bodde mm. En kvinna som bodde med sin familj i en av kasernerna. Ett barn som växte upp vid Hamre Strömmar osv.
Man ska kunna går från centrala Näsviken och över järnvägsbron mot Hillen till Hamre Strömmar endera fysiskt eller elektroniskt på något sätt. Redan nu kan man göra den resan i 360-graders bilder med dels skärm eller med VR-glasögon. Då ska man även kunna välja vilken tidsålder man vill gå in i. Fysikskt genom att läsa på informationstavlor eller olika typer av förstärkt verklighet där man kan se när Forsa Ångsåg fungerar och en båt slussas i nedre slussen.
På distans ska man kunna göra delar av dessa "resor" från hemsidan som då lockar till verkligt besök.
Alla åldrar ska kunna titta på bilder och filmer eller delta i datorspel, t.ex. Roblox, eller som sagt den i 360-grader. 


Alla typer av teknik och alla åldrar!

Vi vill berätta med alla typer av teknik och engagera alla åldrar i processen.

Näsvikens skola blir den skola som vi nu först kontaktar. Vi vill erbjuda studiematerial för låg, mellan och högstadie för alla intresserade skolor. Samt aktiviteter som natur- och kulturstigar. Bruno naturstig ska vi vårda och vi ska se till att både skolbarn och vuxna ska kunna vandra säkert till Hamre Strömmar.


Stimulera till egna berättelser!
Vi vill att skolbarn ska skriva egna berättelser 


Tekniksamarbete.

Vi har redan kontakt med företag som levererar den senaste tekniken till teatrar i Sverige och övriga världen. Lokalt har vi kontakt med Hudik Ljudteknik AB, Forsaljud, ljusteknik Daniel Wennström, m.fl. För grafisk utveckling har vi nu samarbete med fotografen och filmaren Emil Gustafson. Vi planerar nu för att testa olika tekniker i en eller två tänkta scener. Vi förstärker då verkligheten t.ex. vid nerde slussen där båten Tamm slussar i bakgrunder och baron Tamm samtalar med slusschefen. Eller då en arbetare vid Forsa Ångsåg berättar om slitet vid sågen. 


Tidsplan.

"Vi ska smida medan järnet är varmt."  Vår plan är att samla pengar nu i vår för att knyta till oss sakkunniga på flera områden som gör olika typer av förstudier.  Vi behöver knyta upp lokala teknikföretag i ett tidigt skede för projektering av tekniken och projektera de investeringar bygdegården behöver göra. Så ska vi nu samla material och sortera i den ordning vi ska berätta och sedan anlita manusskrivare.


Finansiering.

Vi behöver 100 000 kr nu i vår för att kunna anlita några sakkunniga för att göra förstudier till nästa steg. Till hösten behöver vi större pengar för att påbörja manusskrivning och investering i bygdegården (Bygdegården står som ägare i det projektet).  


Materialinsamling.

Hälsinglands Museums utredning "Näsviken - från bondbygd till industriort" från 1967.

Öppna källor.

Studiecirkeln om Näsviken.

Vi har tillgång till Stiftelsen Bruksminnens arkiv.

Sockenbilder.

Dellenportalen 

Andra arkiv.

Förfrågan på sociala medier till anhöriga som levde och arbetade i Hamre strömmar


Projektägare.

Projekt 1860, ideell förening under bildande. 


Arbetsgruppen inom BID Näsviken, tillika interimsstyrelse:


Anki Thorell        Roger Frank        Jan-Åke Malmqvist

Välkommen att ställa frågor till vår chatt-robot nedan! 

Här ovan kan ni ställa frågor och få svar med hjälp av AI. Roboten är tränad att hitta information från de hemsidor som har anknytning till Näsviken samt kommunala dokument såsom Landsbygdsstrategin.