Platser

Översiktskarta för platser vi nämner.

Intressanta platser.

Svinhammar, vid Ljusnan, strax uppströms Edängeforsen. Där startade motlutsflottningen för att kunna flotta timmer från Ljusnan till Södra Dellen och sedan via Tutleden till Ingan, via Sågbäcken till sjön Vågen vid Hamre Strömmar. Virket leddes på en ränna som gick strax ovan vattenytan på Sjön Vågen och rännan gick sedan i en grävd kanal mellan Konsum i Hamre och Hamreskolan och ut i Rolfstån. Där flottades virket antagligen i en egen led ner mot Forsa kyrka.

Omkring år 1850 var sågverksbeståndet i Hälsingland ringa. Järnhanteringen hade ännu en stark ställning i landskapet. Bruken ägde företräde till skogarna för kolfångstens skull. Sedan kom den stora trävarurushen till Hälsingland.


Forsa Ångsåg
https://dellenportalen.se/forsa/forsa-angsag/ 

_________
Nya järnvägsstationen.  https://www.forsadatabas.se/Nasviken/GustavFagerstrom/Gustaf%20Fagerstroms_anteckningar_om_Nasviken.html#16.1.2.Kooperativa%20f%C3%B6reningen%20Union|outline
"Nya stationen.
Personalen på järnvägsstationen bestod av många människor, förutom stationsinspektör ”stins”, kontorister, stationsförman och stationskarlar. (Nu kallas alla för järnvägstjänstemän). Vid varje tåg skulle samtliga vara uppställda framför stationshuset. Personalen skulle ha uniform och vara iförda krage och rosett eller slips och med för övrigt vårdad klädsel. Det fanns en typ av kragar som var tillverkade av annat än linne och kallades gummikragar. Det blev för dyrt att få kragarna tvättade och stärkta, därför användes denna typ som endast behövde lackas om så var de som nya.

Personalen skulle även sköta posten som då var inrymd i stationshuset. En del av posten gick med hästskjuts till Norrbo. Allt detta vittnar om vilken trafik och rörelse det var på stationen. Dessutom alla resande som kom och reste, väntsalen var ibland fullproppad med folk. Vid första maj och marknadslördag fick man vara där i tid gör att hinna få biljett då det var packat av folk som skulle till Hudiksvall. Resande med båtarna särskilt vid marknaden var många.

Att personalen den tiden var så många berodde på den mängd gods som kom och skickades."
_____




Ovan: filmen om Strömbacka bruk.

https://www.xn--strmbackabruk-kmb.se/